שאלות ותשובות קרן השתלמות
קרן השתלמות היא קופת גמל, המיועדת לחיסכון לטווח הקצר והבינוני.
ככלל, קיימים אפיקי חיסכון שונים ומגוונים שבהם יכול אדם לחסוך לכל מטרה. החל מחסכונות פרטיים בבנקים או בבתי השקעות וכלה בחסכון פנסיוני בקופות הגמל השונות.
חיסכון פרטי בשוק ההון במדינת ישראל יכול שיהיה באמצעות פיקדון בבנק, תכנית חסכון בבנק וכיו"ב או השקעה ישירה בשוק ההון (רכישת מניות) או במכשירי השקעה שונים (כגון תעודות סל קרנות נאמנות וכו'). על חיסכון או השקעה כאמור, חל מס על רווחי ההון שהופקו במסגרתם בשיעור של 25%. כמו כן לחיסכון כאמור קיימות עלויות נלוות כגון דמי ניהול.
מדינת ישראל בחרה לעודד את החיסכון הפנסיוני באמצעות החיסכון בקופות הגמל. עידוד החיסכון בקופות גמל הינו באמצעות הטבות מס הניתנות בגין ההפקדות בקופה וכן באי מיסוי על רווחי ההון המופקים כתוצאה מהחיסכון בקופה. כך למשל מעודדת המדינה חיסכון למטרת קצבת זקנה בקופות גמל לקצבה (קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים) אלא שחסכון בקופת גמל מסוג זה אינה ניתנת לפדיון בטרם הגיע העמית לגיל פרישה וגם אז (ככלל) רק בדרך של קצבה חודשית.
אולם מכשיר החיסכון היחידי הנהנה מהטבות המס והפטור על מס רווחי הון ושאותו ניתן למשוך בסכום חד פעמי (שלא בדרך של קצבה) ולכל מטרה ובטרם הגיע החוסך לגיל פרישה – הינו קרן ההשתלמות.
החיסכון בקרן ההשתלמות מקנה פטור ממס על רווחי הון (מוגבל בתקרת הפקדה*) כאמור. כספים שנצברו בחשבון בקרן ניתנים למשיכה לאחר 6 שנים ממועד הפקדה ראשונה ובמקרה שבו העמית מגיע לגיל פרישה או במקרה בו המשיכה היא למטרת השתלמות ניתן למשוך את הכספים לאחר 3 שנים ממועד הפקדה ראשונה. במקרים אלה, משיכת הכספים פטורה ממס (פטור על מס רווחי הון מוגבל בתקרה*).
ככלל, אין חובה על פי חוק להפקדות לקרן השתלמות. הזכות להפקדה לקרן השתלמות קבועה במישור היחסים שבין עובד למעסיק וככל שהיא קיימת, הזכאות להפקדה לקרן השתלמות נקבעת על פי הסכם העבודה החל על העובד והמעסיק.
במקום עבודה שבו מוסדרים תנאי העבודה בהסכם קיבוצי יקבע הדבר בהסכם הקיבוצי. בענפים מסויימים חל צו הרחבה על כלל העובדים באותו ענף.
בהעדר תחולה של הסכם עבודה קיבוצי או צו הרחבה, הזכאות להפקדות לקרן השתלמות יכול ותקבע בהסכם העבודה האישי ובכלל זה מועד תחילת הזכאות להפקדות, המשכורת לביצוע ההפקדות ושיעורי ההפקדות.
שיעורי ההפקדות המותרים להפקדה בקרן השתלמות מוסדרים בפקודת מס הכנסה ובתקנות מס הכנסה
עמית שכיר- מופקדים דמי הגמולים ע"י העובד (לפחות 2.5%) דרך ניכוי ממשכורתו וע"י תשלום ישיר מהמעסיק (עד 7.5%).
תקרת השכר להפקדה לקרן השתלמות עבור שכירים עומדת על 15,712 ש"ח לחודש (נכון לחודש אפריל 2016) ומתעדכנת מעת לעת. בגין הפקדות מעבר לתקרת השכר הנוכחית (15712*7.5%) יחויב העובד במס שולי על ההפקדה העודפת ובנוסף תחויב במס רווחי הון בשיעור 25% מהרווח הריאלי בעת משיכת הכספים.
שיעור הפקדת המעביד: לשכיר 7.5% - ממשכורת העובד ועד לתקרה 1,178 ש"ח לחודש.
שיעור הפקדת העובד: לשכיר: 2.5% ממשכורת העובד ועד לתקרה של 393 ש"ח לחודש.
עמית עצמאי- מופקדים דמי הגמולים ע" העמית עצמו (עד 7%) מתקרת ההפקדה השנתית המוטבת.
ההפקדה המותרת הינה בשיעור 7% מההכנסה הקובעת לקרן השתלמות (נכון לחודש אפריל 2016 הכנסה שנתית של 263,000 ש"ח).
סך הכל ההפקדה השנתית על ידי עצמאי המוכרת לקרן השתלמות לצרכי מס הינה 21,916 ש"ח.
כל עמית בקרן ההשתלמות, בין אם הוא שכיר או עצמאי זכאי להעביר את הכספים בין קרנות השתלמות, בכל עת, למעט במקרים הבאים:
- הוטל צו עיקול על כספי המבוטח בקופה המעבירה.
- קיימת לו הלוואה פעילה בקרן המעבירה.
עמית בקרן ההשתלמות רשאי לעבור בין מסלולי ההשקעה השונים בקרן ההשתלמות. רעות מנהלת מגוון מסלולי השקעה המאפשר לכל עמית לבחור את המסלול המתאים לו ואף ליצור שילוב של מסלולים שונים לבחירתו, להגברת גמישות ההשקעה המתאימה לכל עמית.
להלן מסלולי ההשקעה המנוהלים בקרן רעות עבור העמיתים:
רעות כללי
רעות מניות
רעות אג"ח ללא מניות
רעות אג"ח עד 10% במניות
רעות שקלי
כספים שנצברו בחשבון בקרן ניתנים למשיכה לאחר 6 שנים ממועד הפקדה ראשונה ובמקרה שבו העמית מגיע לגיל פרישה או במקרה בו המשיכה היא למטרת השתלמות ניתן למשוך את הכספים לאחר 3 שנים ממועד הפקדה ראשונה. משיכת הכספים פטורה ממס (פטור על מס רווחי הון מוגבל בתקרה*).
למרות ועל אף האמור מומלץ להמשיך ולחסוך גם לאחר המועדים המקנים אפשרות למשיכה כאמור וזאת מתוך ראייה ארוכת טווח המאפשרת את המשך ואף הגדלת החיסכון לעתיד בתנאים מועדפים (כגון פטור ממס על רווחים, נזילות בכל עת, השגת תשואה והכל בדמי ניהול נמוכים).
לפניך מספר נתונים חשובים אשר יסייעו לך לבחון את היתרונות הטמונים בהמשך השמירה על החיסכון בקרן ההשתלמות והמשך הגדלתו ככל שניתן בהתאם להמלצה לעיל:
- חיסכון בלעדי ללא מס - קרן השתלמות היא כיום תוכנית החיסכון ההונית היחידה במדינת ישראל, שניתן למשוך ממנה את הכספים ללא תשלום מס, לרבות ללא מס בגין רווחים ריאליים, למי שהופקדו לזכותו מידי שנה תשלומים עד סכום התקרה המוטבת. התקרה המוטבת הינה לשכיר 10% מהשכר החודשי, מוגבל בתקרת שכר של 15,712 ₪, ולעצמאי תקרת הפקדה שנתית בסך של 18,480 (הנתונים נכונים לשנת 2015.)
נכון להיום (2016) אין שום אפיק הוני אחר הפטור ממס בגין רווחים ריאליים. - נשמרת הזכות למשוך את הסכום הצבור בקרן ללא מס גם בתום תקופת החיסכון (3 שנים למטרות השתלמות מקצועית, או לעמית שהגיע לגיל הפרישה, ו- 6 שנים לכל מטרה). המשמעות עבור החוסך היא, שניתן להמשיך לחסוך בקרן כזאת למשך שנים ארוכות ולהישאר עם הזכות למשוך את כל החיסכון שנצבר גם עבור הפקדות שבוצעו לאחר תום 6 שנים והרווחים בגינם, בכל רגע ללא תשלום מס.
- ככל שיוחלט על משיכת כספים, יובהר כי אין חובה למשוך את כל היתרה הצבורה בתום התקופה אלא ניתן למשוך אף חלק ממנה בלבד החל ממועד הזכאות. משיכה חלקית של הכספים הצבורים בקרן ההשתלמות, מאפשרת את השארת יתרת הכסף בקרן.
לאחר משיכת כספים מהקרן, נסגר החשבון להפקדות נוספות, ובמידה והעמית מעוניין להמשיך להפקיד כספים, יפתח חשבון חדש להפקדות חדשות, ממנו ניתן יהיה למשוך כספים פטורים בהתאם לכללים שצוינו לעיל. - מוטבים של עמית שנפטר רשאים למשוך את הכסף שנצבר לזכותו ללא תלות בזמן שחלף מתחילת החברות בקרן.
*התייחסות לגבי התקרות כאמור מובאים בסעיפים השונים